duminică, 31 ianuarie 2010

8 zile in Basarabia.

8 zile in Basarabia. O calatorie de suflet, cu Caravana 2007 a Jurnalului National. 8 zile in "Celalalt Univers" numit Basarabia, Republica Moldova sau "Moldova-de-dincolo". De dincolo de Prut.
Dintre toate temele jurnalistice pe care le-am fi putut alege, ne-am indreptat spre spatiul religios, pentru ca renasterea Basarabiei incepe cu renasterea ei religioasa. Iar asta se intampla acolo, in locurile unde 99 de manastiri si aproape o mie de biserici au fost mazilite de comunisti. Acolo unde mai mult de treizeci de manastiri si aproape o mie de biserici au revenit la rosturile lor, in ultimii 15 ani.
Incercam sa va deschidem o poarta spre o Basarabie profunda, alta decat cea prea ades palmuita in presa din Romania si din lume. Alta decat cea hulita. O Basarabie in deruta (la suprafata), asa cum am fost si noi 15 ani. Dar si o Basarabie capabila de schimbari (si reintoarceri) esentiale (asa cum noi insine am fost).
E un tinut pe care va indemnam sa-l cunoasteti altfel decat cum l-ati stiut pana acum, atingandu-va, in trecere, de basarabenii care vin in Romania sa se scoleasca, sa castige un ban ori sa ceara cetatenia romana. Sa-l cunoasteti prin locurile lui sfinte! Iar daca, dupa ce veti citi, veti simti nevoia unui pelerinaj in Basarabia, atunci abia cunoasterea va deveni si una calitativa.